Objavljeno: 11. 07. 2014
List po list mete, rožmarina, luštreka, čemaža, peteršilja, drobnjaka ... Zrno po zrno pšenice, ajde, koruze … Spiranje in sušenje. Dolgo sušenje – več ur, več dni in noči – na primerni temperaturi, obračanje in mešanje za enakomerno sušenje.
To je uvod priprave Lojz Lojz izdelkov. Medtem brihtne glave tuhtajo in eksperimentirajo, kako združiti surovine v najboljši končni izdelek. Ko so ideje strnjene, misli zedinjene, se začne delo. Velikokrat pozno v noč, vedno ob prijetnem druženju, klepetu, tudi prepevanju – kot v starih dobrih časih, le da so se »štiklci« zamenjali iz ljudskega Sončeca v Charlesov You are my sunshine, namesto tračev o sosedih pa beseda teče o nikoli izpetih žensko-moških odnosih, fuzbalu in načrtih naslednje žurke.
Spoštovanje surovin, ki drsijo med dlanmi, pa ni vprašanje. Njim je podrejena delovna vnema, zanje se diha v eno, z njimi živimo vsi v ekipi. In to daje poseben okus končnim izdelkom.