Sestavine: koruzna moka, pšenična moka, kokošja jajca
Koruza po starem izročilu sodi med
Tri sestre, skupaj s fižolom in z bučami. So namreč dragoceni darovi velikega
duha, ki jih čuva troje sestrskih duhov (De-o-ha-ko) skrbnic/zavetnic. So neločljive sestre, ker koruza nudi
naravno oporo fižolu, ki se v rasti vzpenja, fižolove korenine, polne z
dušikom, ustvarjajo rodovitna tla, v katerih pa vlažnost zadržujejo plitvo
ukoreninjene buče, ki hkrati zatirajo plevel.
Primerni so kot priloga k raznim
jedem, mi priporočamo omako domače salame in svežih zelišč.
Za prvi poskus sta Lojza koruzo
narabutala, nato pa stopila pred
sosedovega kmeta in sklenila kupčijo. Po obisku mlinarja se je začelo gnetenje, valjanje, rezanje in sušenje
… nastali so domači Koruzni bleki.