Sestavine: čemaž, sončnično olje, olivno olje, lešniki, sol
Čemaž je nanovo odkrita pozabljena
divja zakladnica, ki jo obožuje tudi medved. Po zimskem spancu ga uživa za
čiščenje organizma. Divjemu česnu, kot ljudsko poimenujemo čemaž, pripisujejo
magično moč – od tod tudi pregovor: »Če imaš čemaž, si rešen vraž.« Pred vsem
zlim nas varuje tudi leskova veja, lešniki, nanizani na vrv, pa bodo pomagali
pri naklonjenosti rastlinski škratov.
Pesto je primeren kot samostojen
namaz na sveže popečenem kruhu, kot namaz za sirni sendvič, odličen pa je
tudi kot polivka za testenine, štajerske ajdetone, preizkusite ga še kot nadev
za piščanca.
Lojza sta med sprehodom v naravi
med divjimi rastlinami izbrala čemaž – takšen kot so ga poznale naše babice: naraven, z roba bližnjega gozdička. Dodala sta mu okusne in hrustljave lešnike iz tega istega gozda. Divji okus na
vašem krožniku.